De perfecte haag, die krijg je zo!
Waarom HAGEN snoeien?
Een haag kan dienen als afscheiding, als bescherming tegen de wind, om vakken in de tuin te omlijnen of om in vrijheid te genieten van je tuin. Wat ook haar functie is, je hebt er alle belang bij om een haag goed te onderhouden. Een goede haagverzorging staat gelijk aan regelmatig snoeien. Alleen zo bekom je een mooie, groene, volle haag.
Hagen snoeien in de juiste periode, op een correcte manier en met kwaliteitsvol gereedschap, dat houdt je hagen in topconditie!
Wanneer HAGEN snoeien?
Het snoeien van de haag dient te gebeuren tijdens het groeiseizoen (tussen de lente en de herfst). Hoe vaak er gesnoeid moet worden, hangt af van het type haag en zijn groeitempo. Hoe sneller je haag groeit, hoe meer snoeibeurten er nodig zijn. Over het algemeen kunnen we zeggen dat voor langzaam groeiende hagen (bv. coniferen) en bladhagen er minstens 1 snoeibeurt nodig is in mei/juni en liefst nog een 2de in augustus/september. Snel groeiende hagen (bv. buxus) snoeit men best meerdere keren, van mei tot augustus, ongeveer om de 6-8 weken.
Hoe moet je een haag snoeien?
- Niet snoeien tijdens heet en droog weer, je kiest best een bewolkte dag uit om verbranding (verkleuring van de uiteinden/bladeren) te vermijden.
- Werk van beneden naar boven, maak opwaartse bewegingen met de heggenschaar. Eerst de zijkanten, de bovenkant als laatste.
- Snoei smaller naar de bovenkant toe, zodat er overal voldoende zonlicht aan de haag kan en ze daardoor beter kan groeien.
- Om het snoeisel op te vangen is het handig om een doek te leggen.
- Vertrouw je niet 100% op je zicht, span dan een touw om heel recht te snoeien.
- Gebruik een scherpe heggenschaar. Botte messen zorgen voor afgerafelde takken die vatbaar zijn voor ziektes of schimmels.
- Denk aan uw veiligheid: verwijder obstakels en draag de nodige bescherming.
- Vergeet het onderhoud van het gereedschap niet: maak na afloop het messenzwaard van je heggenschaar zuiver met een doek, bestuif de messen met een harsoplosser/smeermiddel en zet de beschermkap op het messenzwaard. Berg daarna de heggenschaar weer op.
TIP: het snoeiafval kan verwerkt worden tot een bodembedekker/compost tegen onkruid met deze houthakselaars. Snoeisel van taxus of coniferen wordt best naar een containerpark gebracht, omdat het lang duurt eer deze biologisch zijn afgebroken.